Hoppsan, det var TV


Dags- och kvällspressens webbupplagor har lagt sig till med ett jävla otyg.

De kallar det "TV".

Du vet vad jag menar: Man klickar på en nyhetsrubrik som verkar intressant. Men istället för att komma till den artikel man förväntar sig möts man av en stor svart ruta som buffrar ett videoklipp.

Därefter får man - i bästa fall - se ett taffligt gjort "TV"-klipp om nyheten ifråga. I värsta fall får man först titta på en i sammanhanget oproportionerligt stor dos reklamfilm (beroende på klippets längd kan det ju bli uppemot 50%), och först därefter inslaget.

Nu vill jag bara förtydliga: Inget fel på videoklipp på webben. Youtube är en av världens bästa och välförtjänt mest välbesökta webbsajter.

Men problemen här är flera. Förutom att klippen är rätt rackigt ihopkomna så är bilderna sällan bärande. Halvt irrelevanta bilder och voiceover berättigar inte ett videoklipp. Då passar det mycket bättre som text.

Men det största problemet - för undertecknad den riktiga dealbreakern - är att klippen har, och kräver, ljud.

Det är inte ofta jag sitter vid datorn utan att Spotify, webbradio, nån podcast eller annat ljud är igång. Har jag inte det så är det antagligen för att jag slösurfar i TV-soffan, eller i sängen innan sovdags.

Inte i nåt av fallen vill jag eller andra eventuella närvarande ha nåt videoklippsljud som drar igång.

Så jag undrar: Finns det någon som tycker att det här med nyhetssajternas påtvingade "TV" är bra?

Visst, fortsätt gärna med videoklippen. Men gör dem som komplement till textartiklarna och inte innehållsexklusiva. Och gör för fan inte video där det är totalt oberättigat och rörliga bilder inte tillför någonting. Och inbilla er inte att vanliga TV-reklamspotar på 15-30 sek, som är anpassade för en helt annan mängd content, är okej.

Det svider lite att ta till en sliten klyscha; men här passar den: Gör om, gör rätt!