Spotify: Slumpa spåren i en spellista

Häromdagen frågade jag runt om nån visste nåt knep för att slumpa ordningen på spåren i en Spotify-spellista. Alltså inte med Shuffle som ju bara slumpar uppspelningen, utan att "fysiskt" ändra ordningen på spåren.

Dessvärre var det ingen som hade nåt tips.

Men efter ytterligare en söksession på Google hittade jag en snubbe som hade kommit på en lösning. Den bygger på det faktum att urklipp i Spotify blir en textlista med URI:s, och att den därför kan slumpas runt utanför programmet innan den klistras in igen. Lite meck blir det såklart, men inte värre än att det är värt det:

  1. I Spotify: markera alla spår i din spellista (Ctrl+A), högerklicka och välj "Copy Spotify URI".

  2. Klistra in och slumpa textlistan i en texteditor (om du har en med slumpfunktion) eller online på t ex http://textmechanic.com/Randomize-List.html och kopiera resultatet.

  3. Skapa en ny spellista i Spotify (eller töm den ursprungliga), markera den och gå till Edit - Paste i toppmenyn.

Voila! En spellista med fin slumpordning som till skillnad från Shuffle följer med när du delar ut den och inte upprepar samma spår innan alla spår har spelats.

...

Jag kan tänka mig att nån med koll på Spotifys API skulle kunna bygga en funktion där man kan kan klistra in URI:n till en collaborative playlist och få den slumpad direkt. *hundögon*

Men det bästa av allt vore förstås att Spotify bygger in "Randomize list" i applikationen. *ännu större hundögon*