Kontantkort?

Det råder, skulle jag vilja påstå, en viss begreppsförvirring inom området mobiltelefoni. Hos mig själv inte minst.

För såhär: Om man inte har ett abonnemang till sin mobiltelefon kan man istället köra med kontantkort. Så långt är alla överens. Frågan är dock vad ett kontantkort är.

För mig har det alltid varit SIM-kortet, dvs det lilla inplastade mikrochipet som du stoppar i telefonen. Ett SIM-kort som alltså inte är knutet till ett abonnemang, utan till ett förbetalt belopp som går att fylla på. Och det är ett kort. Tada! Ett kontantkort! Men de få gånger jag försökt köpa skiten har förvirringen varit total:

- Ett kontantkort tack!
- Vill du fylla på ditt kontantkort!
- Nej jag vill köpa ett kontantkort!
- Du har inte kontantkort nu alltså?
- Nej, jag vill köpa ett! Det var därför jag sa "ett kontantkort tack"!
- Då måste du köpa ett startpaket!
- Är det ett kontantkort i startpaketet?
- Nej, det är ett förbetalt belopp på det!
- På vad?
- På kontantkortet!
- Men det ingick inget kontantkort i startpaketet sa du!
- Det behövs inte. Men du kan ju såklart köpa extra om du vill.
- Vet du ... vi börjar om. Jag vill ha ett kort att stoppa i min telefon, ett som inte är knutet till ett abonnemang utan till en förbetald summa.
- Ett startpaket?
- Finns det kort jag just beskrev i startpaketet?
- Ja!
- Vad är det mer i paketet?
- Njä alltså det är bara det!
...
- Ett startpaket tack!


WTF?! Alltså, jag kan sträcka mig så långt att kontantkort är själva konceptet. Det vill säga nåt man inte fysiskt kan ta på. Precis som motsvarigheten abonnemang.

Men vad kallar vi då det kontanta SIM-kortet? Och drista dig isåfall inte till att sno namnet kontantkort till att avse den där refillkvittolappen. Som definitivt inte är ett kort utan en snutt från en kvittorulle. Inte likt ett kort nånstans. (Inte ett kvitto heller i och för sig eftersom lappen är själva produkten ... alltså fram tills att man knappat in koderna .... då blir det bara ett värdelöst kvitto).

Nu har jag även sett i skyltfönster att man kan "ladda mobilen här". Jag lovar att den med risig batteritid som knallar in blir besviken.

Men hur som helst. Kontantkort, var alltså ordet. Vad är din syn på saken?


(EDIT: Jag måste ju tillägga, så ingen tror jag håller på med skumraskaffärer - eller är en tant - att kontantkortet som inhandlades inte var till mig utan till en äldre familjemedlem som även ärvde min gamla mobil.)