Övernaturligt

Sveriges Radio P1 har sänt en mycket bra programserie vid namn Övernaturligt. I fyra avsnitt har programledarna Erik Hedtjärn och Martin Wicklin försökt granska, förstå och förklara spöken, andar och medium. Lyssna!Den självlysande bedragaren (från lör 20 aug)
"På kvällen den 9 oktober 2010 smetade medium-stjärnan Anders Åkesson in handen i självlysande lera och lurade seansdeltagarna att det var en andevärlden som materialiserat handen som svävade i luften. I dag önskar Per-Ola Thornell att han aldrig hade upptäckt fusket. Då hade han sluppit allt tvivel och en skandal som fortfarande skakar medium-Sverige."
» Lyssna på programmet på SR.se

Det rullstolsburna spöket i Bräcke (från lör 13 aug)
"I en kommun står skattepengarna för notan när ett medium driver ut spöket ur ett jourrum, i en annan Lex Sarah-anmäls personal som gör precis samma sak.
På 1800-talet skulle varje slott och adelsfamilj ha ett eget spöke. Men i dag är det inte där det spökar som är värst. Vi berättar vad som händer när spökena flyttat in i det svenskaste som finns - den offentliga sektorn."
» Lyssna på programmet på SR.se

Förnimmelse av bevis (från lör 6 aug)
"Vi lär oss psykometri, gräver i gamla mordfall och träffar en professor i parapsykologi.
Kan föremål berätta sin egen historia? Är det övernaturliga till någon hjälp när polisen ska lösa brott? Och vad säger forskningen - har ett medium mer rätt än slumpen?"
» Lyssna på programmet på SR.se

Skriket i likbilen och den troende skeptikern (från lör 30 juli)
"I femtio år var Nils Carlsson ateist - sedan råkade han flytta in i en hemsökt lägenhet i Upplands-Bro. Möt också neurologen som tror att spöken dyker upp när hjärnan försöker förstå världen utan tillräcklig information. Och så ska vi leta efter de dödas inspelade röster och skrik på ett band som åkte likbil innan det stuvades undan i en låda i garderoben."
» Lyssna på programmet på SR.se