WTF, Facebook?

Jag var just med om något av det mest besynnerliga någonsin på den sociala webben.

En vän postade en Spotify-länk till nån snubbe som kallar sig Nomy. En låt vid namn "She reminds me of you"http://open.spotify.com/track/7xoyn8tpOpvRXSdJEO5XL3

Musikstycket ifråga var ... hur ska man säga det på ett fint sätt ... fucking vedervärdigt!!

Så jag kommenterade ... som sig bör: "Låter som nåt en random svennebanan med dåligt engelskauttal, med nyköpt ljudkort från Thomann och en pianoplugin har postat på nåt hemstudioforum"

Vännen skrattade och föreslog att jag skulle lyssna närmare på texten som hon tyckte var mer än lovligt banal.

Jag tipsade: "Här är receptet: ladda hem http://www.yohng.com/software/piano.html, plinka lite arpeggios kring Em, C och D, ta sen fram din lidelsefullaste röst och sjung whatever :)"

...

Så plötsligt gick det inte att posta i tråden mer. Vännen PM:ade mig: "Nån har anmält inlägget som olämpligt innehåll! Jag fick meddelande om det precis. Nåt om hets mot grupp eller individ!"

Tio minuter senare var tråden borta från hennes wall. Poff.

Okej. Nån i hennes bekantskapskrets är tydligen (förutom ett rabiat Nomy-fan) helt oförmögen att uttrycka åsikter i skrift och dessutom rejält pantad i skallen. Men sånt är ju trots allt inget ovanligt.

Det besynnerliga är snarare Facebooks policies. Att spärra - och radera - en tråd (som omöjligen kan ha granskats av moderator och bedömts som "hets mot grupp/individ") på basis av en godtycklig anmälan är fullständigt galet.

Jag sitter faktiskt och är alldeles häpen. Två bekanta som diskuterar en officiell artist på en privat wall, blir censurerade! WTF, Facebook?