Att kontakta en vän, v2.0

-Okej jag hör av mig på SMS? ... PingChat? ... WhatsApp? ... Viber? ... Jabber? ... GTalk?

Aldrig förr har det funnits sån valfrihet bland applikationerna för mobila snabbmeddelanden. Och aldrig förr har det varit sån spridning på kontaktvägarna när man vill texta en bekant. Det är en djungel. Själv har jag haft en handfull appar i min Androidtelefon, med en handfull vänner i varje.

Klassikern SMS är gammalt, kostar överpris och saknar viktiga funktioner som t ex gruppchat. Det har lämnat plats för modernare lösningar:

PingChat!, en snygg app för alla de stora mobilplattformarna med alla features man kan tänka sig. Men med världens mest korkade registrerings-/ominstallationsförfarande (lås upp ditt användarnamn, registrera om, fråga chans på alla vänner på nytt). Dessutom verkar den bugga för en del användare. Notifikationer kommer inte fram, etc.

WhatsApp, raka motsatsen till PingChat. Inte så snygg - men tokenkel att komma igång med. Vänner i din kontaktlista blir automatiskt dina WhatsApp-kontakter om de har appen. Men gruppchatten saknas (eller är dold under nåt ologiskt förfarande som iaf inte jag lyckats hitta) (EDIT: AToTheK_1 tipsar hur man får fram den: "När du är i "Meddelande"-fönstret där alla dina olika trådar finns, tryck på menu och välj Gruppchat"). Och fortfarande har den en marginell grupp användare.

Gemensamt för båda dessa är att de saknar skrivbordsapplikationer. Alltså, om jag sitter vid min dator med sitt stora fina tangentbord så vill jag gärna slippa pilla med mobiltangentbordet för att plita ihop ett meddelande till en vän. Det gör jag hellre på datorn.

Att börja jiddra med gamla chat-protokoll som MSN och ICQ, som visserligen kan köras både mobilt och för skrivbordet, känns som att gå bakåt. De är slutna, och användarna har droppat av i drivor. Öppna protokoll som XMPP känns fräschare. Men hur får man vanligt folk att haka på nåt så nördigt?

Entré gör mastodonten Facebook. Man har redan tidigare bakat ihop sin meddelande- och chattjänst till en och samma. Och man valde just XMPP som protokoll för att kommunicera externt. Appar, både mobila och för skrivbordet, som kan prata med Facebooks meddelandetjänst finns i massor. En enklare variant ingår i den vanliga officiella Facebook-appen - men nu har man även släppt Facebook Messenger, en specifik och officiell app för ändamålet.

Plötsligt har vi en lösning med: 1) Ett öppet protokoll. 2) Gruppchat. 3) Gränssnitt för webb, skrivbord och de stora mobilplattformarna. 4) En enorm genomslagspotential.

Tycka vad man vill om Facebook i övrigt. Men jag kommer lägga mina ägg i denna korg från och med nu (bye bye PingChat, till att börja med). Du är välkommen att hänga på!


Ladda ner Facebook Messenger för
Android (Android Market) »
iPhone/iPod/iPad (iTunes App Store) »