Var framtiden bättre förr?
"Det var bättre förr" säger en del människor. De har fel.
Nu kanske du är en av dom som säger just "Det var bättre förr" och väntar dig att jag tänker argumentera för motsatsen här och nu. Tji fick du. Det här blir ett inlägg om språk, satslogik och möjligen en del amatörfilosofi.
För när nån sagt "Det var bättre förr" brukar många som, likt mig, inte håller med svara:
"Nej, det var det inte. Det enda som var bättre förr var framtiden."
En jävligt skön och klatschig replik som ställer skåpet på plats. Men så börjar man fundera lite på vad repliken egentligen gör för påstående. Det som konservativisten/nostalgikern inledningsvis har sagt är ju implicit "Det var bättre förr (än vad det är nu)". Repliken är alltså, om man skriver ut den i sin helhet: "Det enda som var bättre förr (än vad det är nu) var framtiden."
Och det är där det börjar gnissla lite i min hjärna. Skulle alltså framtiden på säg, 50-talet, vara bättre än framtiden för oss, som lever nu? Då har vi ju raserat vår ursprungliga tes om allt blir bättre och bättre. Om allt blir bättre och bättre måste VÅR framtid vara bättre än den framtid de innan oss hade.
Men, så tar man i beaktande att "framtiden" faktiskt är oändlig. Vilket gör att våra föregångares kvantitetsförsprång blir oändligt litet, och därför försumbart. Så där spricker den förklaringen också.
Nu kanske någon protesterar och menar att framtiden såklart inte är oändlig. Den tar givetvis slut då mänskligt liv, oundvikligen, gör detsamma. Men nej, det känns lite väl egoistiskt. Men å andra sidan upphör väl kvalitetsmåttet "bra" att existera om vi inte längre finns kvar. Eller?
Och har man väl kommit så långt att man börjar grunna på mänsklighetens utplånande tvingas man erkänna att risken för att detta sker "förut" är 0%. Risken att det sker "nu" är högre. Risken för att det sker i "framtiden" går mot 100%.
Det var alltså bättre förr. Fuck.