Startar hjärtstartare hjärtan?



-Doctor ... he's flatlining!
-Get a crash cart in here!
-Paddles! OK! Clear!
*BZZZZZ*
-Nothing! Hit him again!
*BZZZZZZZZZ*
-We got him! He's back!

Ungefär så är vi vana att se den. Defibrillatorn, eller hjärtstartaren som den populärt kallas numera. Det är lätt att tro att det är en apparat som i princip kan återuppväcka döda. Och sjukhusserierna på tv gör inte direkt nåt för att slå hål på den uppfattningen.

Kan man då elchocka igång ett hjärta som helt har stannat?
Nej. Den medicinska termen för ett hjärta som är stilla och "strömlöst" är asystoli. Det är det här som är teveseriernas dramatiska flatline. På det tillståndet fungerar inte defibrillering. Ett hjärta som står stilla får man igång med hjälp av bröstkorgskompressioner (dvs hjärt-lungräddning) eller hjärtmassage.

Men vadå? Är det inte vid hjärtstillestånd man använder defibrillatorn?
Jo, precis. Men, och det är här nånstans som begreppen kan bli lite förvirrande för en lekman (t ex undertecknad): hjärtstillestånd betyder inte nödvändigtvis att hjärtat är stilla, utan mer korrekt att hjärtat inte förmår pumpa blod som det ska. Ofta är hjärtat i detta läge allt annat än stilla i ordets vardagliga bemärkelse. Det rör sig snarare om en väldig aktivitet i det att hjärtats kammare fladdrar helt okontrollerat (medicinsk term: ventrikelflimmer). Apparatens namn kommer faktiskt av just detta: fibrillera är detsamma som flimra, prefixet de- står ju som bekant för att motverka/ta bort.

Ett annat tillstånd där defibrillering kan fungera är när hjärtat slår extraslag och alldeles för snabbt. Kamrarna hinner då inte fyllas med blod och cirkulationen fungerar inte. Det här tillståndet kallas takykardi(Fråga till proffsen här: Går även takykardi under begreppet hjärtstillestånd?)

Ytterligare en sak där det som lekman är lätt att missuppfatta är vad defibrillatorn egentligen gör. Det ligger nära till hands att tänka sig elstöten som en spark i arslet på hjärtmusklerna att vakna upp och komma igång och jobba igen. Givet ovanstående är det precis tvärtom: elstöten är snarare en snyting som ska få dem att lägga av med sitt oorganiserade beteende och invänta signal från hjärtats riktiga dirigent, sinusknutan.

Det fiffiga är ju nu, som jag var inne på i början, att hjärt-lungräddningen kan få igång tillräcklig elektrisk aktivitet i även ett helt avstannat hjärta för att det sedan ska kunna defibrilleras till normal funktion.

Så defibrillatorn gör onekligen ett fantastisk jobb. Men det är lite bråttom - ju kortare tid mellan att en person drabbas av hjärtstopp och att en defibrillering kan göras - desto större chans att rädda liv. Så ännu mer fantastiskt är att det nu finns så pass smarta och billiga defibrillatorer att de inte bara behöver vara förunnade sjukhus och ambulanser: de kan även placeras ut i samhället. Tanken med dessa halvautomatiska hjärtstartare är att de i princip ska kunna skötas av vem som helst: de ger talade instruktioner och gör själv snabba och avancerade mätningar på patienten för att bestämma om en elstöt är tillämplig. Du kan numera alltså köpa eller hyra en hjärtstartare till exempel till din arbetsplats; ett angeläget tips till alla ställen som har stor genomströmning av folk.

Så. Efter denna halvlånga utläggning är det läge att återvända till rubrikens frågeställning: Startar hjärtstartare hjärtan? Om vi är överens med terminologin enligt ovan, att de kan få ett ickepumpande hjärta att börja pumpa blod i kroppen igen, så är svaret otvetydligen: Ja.

Och är man inte en överdrivet vetgirig petimäter ... som en viss bloggare ... så kanske det inte ens spelar nån roll i slutänden. Hjärtstartaren räddar liv. Gott så.


Varför inte bekanta dig med var det finns hjärtstartare i din närhet: Sveriges Hjärtstartarregister har en sökbar databas med karta.

Ta även en titt in hos Svenska rådet för hjärt-lungräddning vettja. Kanske är det dags att borsta upp de där gamla kunskaperna i HLR.

Tack till @whitechalk, @Sikay91, @annebrynolf och @midsommarregn som svarade på mina lekmannafrågor på Twitter :)