Om E-nummerskräck och "naturliga ingredienser"


Hur ofta läser och hör man inte säljtexter i stil med "våra produkter innehåller endast naturliga ingredienser" och "våra produkter innehåller inga kemiska ämnen eller E-nummertillsatser".

Det låter ju fantastiskt. Tills man tänker efter ett varv till.

Vad är egentligen naturliga ingredienser? Är det sånt som går att utvinna ur naturen? Typ rapsolja, nektar, rosenvatten, flugsvamp, arsenik, stryknin, bly och plutonium?

För just det. Det finns jättefarliga ämnen i naturen. Sådana som vi inte alls mår bra av att äta, stryka på huden eller ens vara nära. Så vad säger att "naturliga ingredienser" är en garanti för att produkten är jättebra och jättenyttig? Ingenting.

"Organisk" då - det är ju ett annat ord som låter nyttigt och bra? Nja, antingen avser man sånt som kommer från levande organismer (djur, växter, bakterier). Eller, som i fallet organisk kemi, så kommer ordet av att man fram till 1800-talet trodde att vissa kol- och väteföreningar som var svåra att framställa besatt en "livskraft". Nåt man sedan dess har slutat att tro. (EDIT: mrarboc nämnde petroleum i kommentarerna, vilket är ett utmärkt exempel. Det uppfyller båda ovanstående kriterier för "organiskt". Skulle du vilja ha råolja i din hudkräm? Bensin i tvålen? Varför inte? De är ju organiska!) Mer troligt är att det rör sig om en felöversättning av engelskans organic som motsvarar vårt ekologiskt. Och det är ju nåt helt annat.Men E-nummer då, det är väl trots allt en lista på konstiga kemikalier som inte är bra för oss?

Först och främst: kemikalier är faktiskt inte synonymt med "farliga ämnen". Tänk på att allt runt omkring oss är kemi. Tuggar du fluortabletter ibland för att få starkare tänder? Då tuggar du natriumfluorid - en kemikalie.

Du får i dig massor med E140 om du äter en grönsallad. Knaprar du en morot käkar du en drös E160. Frukostfilen är full av E270. I julas när du kokade knäck framställde du E150. Och du kanske till och med, av fri vilja, proppade i dig ren E300 när det var förkylningstider.

E-numren är en lista på godkända tillsatser i livsmedel. Och tillsats betyder bara att man blandat i dem för att de har en viss egenskap som man vill åt. De läskiga ämnena du satte i dig här ovan är klorofyll (det gröna i bladen), karoten (en antioxidant som ger moroten färg och i vår kropp omvandlas till A-vitamin), mjölksyra (som gör filen till fil), sockerkulör (som är den bruna färg som bildas när socker upphettas) och askorbinsyra (dvs C-vitamin).

Ganska naturligt eller hur?

Mjölksyra är förresten ett alldeles utmärkt konserveringsmedel (ett annat ord som sätter skräck i folk). Ni har säkert sett "Våra produkter är helt fria från konserveringsmedel" och liknande.

Konserveringsmedel är till för att produkten inte ska bli grogrund för bakterier, angripas av mögel, oxidera, ruttna eller på annat sätt brytas ned och bli nåt annat än den var från början.

Så ta dig en funderare på hur länge sen det var du köpte din "naturliga produkt, fri från konserveringsmedel", och om du hellre smörjer in ansiktet med nåt som innehåller lite konserveringsmedel än med nåt som kan vara en möglig bakteriehärd.

Som alltid vill jag att ni är skeptiska och inte går på vilken marknadsföringsbullshit som helst. Utan tänker ett varv till.

För tänka, det är garanterat ofarligt, och helt naturligt.


Läs också:
Vad äter jag för nåt kemiskt?
Om ekologiskt vs. biodynamiskt

Kommentarer

 1. Jag tackar för detta fantastiska inlägg, du låg steget före i mina tankegångar!

  SvaraRadera
 2. Ohhhh! Detta har jag också klurat på! Även en viss reklams "fläcksökande teknologi", använder den produkten månne nanorobotar?

  SvaraRadera
 3. Mera mera! Gå lös på skönhetsprodukter!

  SvaraRadera
 4. Ofta "Kliniskt testad", men aldrig resultatet av testet...

  SvaraRadera
 5. Ytterligare en "hålla med" kommentar! Jag har debatterat mig blå på ett amerikanskt forum om odling. Vissa där har en nästan religiös tilltro till så kallad "organisk" odling. Jag opponerar mig inte mot tanken, men genomförandet och förståelsen. Ett ämne är inte alltid bättre för varken växter eller människor bara för att det är organiskt.

  Petroleum är organiskt t ex... Växter (liksom människor) behöver dessutom en hel mängd oorganiska ämnen för att överleva.

  SvaraRadera
 6. Bra där. Apropå tillsatser och annat hokus pokus kan jag tipsa om Den hemlige kocken av Mats-Eric Nilsson.

  SvaraRadera
 7. hochlash: Oops! Fixat.

  SvaraRadera
 8. Ett bloggförslag: Kan du inte göra en redogörelse för en öl och ett öl. "Det var ett gott öl!" eller "Det var en god öl!". Vad är skillnaden? Inte så enkelt om man tänker lite på det.

  /Eva B

  SvaraRadera
 9. Att läsa den här bloggen är ibland som att göra studiebesök i skolan =0)

  SvaraRadera
 10. Detta var kul att läsa. Har alltid ett kritiskt tänkande i bakhuvudet men det är ju klart att man ibland slappar till sig. Nu är jag uppstramad igen. TACK.
  Kul blogg, jag återkommer

  SvaraRadera
 11. Mycket av kritiken emot "E-nummer" handlar ju också om att tillsatser skulle ge maten sämre kvalitet. Men tillsatser är en sak och dålig kvalitet är en annan.

  Alla nuförtiden vill ju äta mat på lyxiga fine-dining-krogar full med vad livsmedelsverket skulle definiera som "tillsattser". Det är ett långtgående kulinariskt mode.

  SvaraRadera
 12. Plus i kanten, blir alltid lika glad över att få mina oupptäckta allmänt vedertagna sanningar ballcrushed. Fortsätt så! Häjj mä däjj.

  SvaraRadera
 13. Äntligen någon mer som ifrågasätter varför naturligt är bättre än kemiskt! Vad glad jag blir.

  SvaraRadera
 14. Suveränt inlägg i matdebatten! Jakten på maten är helt d-a sjuk!

  SvaraRadera
 15. Mycket bra inlägg! Hoppas många läser detta så att vi slipper onödiga artiklar i aftonbladet som förmodligen får många att må sämre än tillsatserna i maten.

  SvaraRadera
 16. Sen kan man ju diskutera varför man tilsätter saker.. jo i många fall för att man använder så utbotat usla råvaror så man måste piffa till sakerna med E-numer hur "naturliga" dessa än är

  SvaraRadera
 17. Åh, jag har irriterat mig på "naturligt = bra" så länge. Din blogg är grym, så snyggt argumenterat.

  /Igelkott

  SvaraRadera
 18. Kan inte du som är så lagom arg och som en del folk lyssnar på ta upp antivaxxarna? Idioter som Jenny McCarthy och Jim Carrey, som sitter i teve och påstår att barn blir autistiska av att bli vaccinerade mot påssjuka, mässling och röda hund, så att andra idioter låter bli att vaccinera sina barn "för säkerhets skull".

  Kan du inte förklara grupp-immunitet för folk? Kan du inte förklara varför det är farligt även för ett vaccinerat barn om ens idiot till granne låter bli att vaccinera och sen åker på semester till länder där folk fortfarande dör i mässlingen. Jag har hört exempel på att vissa förskolor i Stockholmsområdet har en vaccinationsnivå på ca 70% - gruppimmuniteten behöver ca 90% för att hålla uppe. De övriga tio procenten är till för folk med immunbristsjukdomar eller som av annan medicinsk orsak inte _kan_ vaccinera.

  Kan vi få se "Vem i helvete låter bli att vaccinera?" Snälla?

  SvaraRadera
 19. Problemet är som någon sa inte alla tillsatser i maten utan att de gör så man kan använda så undermåliga råvaror att både näring och nyttighet försvinner. Men visst tycker jag det är befogat att ibland ha till exempel konserveringsmedel i vissa saker så man slipper bli sjuk.

  SvaraRadera
 20. E621 ställde till ett h-e här hemma innan vi fattade vad som gjorde frugan och barnen sjuka. Lömskt som fan, och framförallt onödigt. Smakförstärkare heter det. Aptitknark borde det heta.

  SvaraRadera
 21. Du har missat poängen. E-medel är sjabbigt. Så enkelt är det.

  SvaraRadera
 22. Anonym: DU har missat poängen. Sjabbigt är subjektivt, är att tro. E-nummer är vetskap, kunskap som säger vad produkten innehåller. Så att man skall kunna undvika E621 om man tillhör den minoritet som inte klarar av den i maten.
  Antar att matproducenterna vill slippa annonsera om detta, och lobbar för att de skall kunna tas bort. Till skada för föregående Anonym som inte tål E621...

  SvaraRadera
 23. Man bör ställa sig frågan varje gång man köper ett livsmedel:

  Varför har de tillsatser?

  T.ex.
  Karoten används som färgämne i dåligt behandlade livsmedel.
  Varför måste bröd innehålla andra ingredienser än vatten, mjöl och häst?
  Bröd som man vakar själv blir dessutom mycket godare och håller sig längre. Dessutom blir mättnadskänslan högre eftersom det inte är tillsatser, utan vanligt ingredienser. Ämnen som kroppen kan bryta ner...

  SvaraRadera
 24. Anonym ovan: Vad säger du? Påstår du att det finns bröd som _inte_ innehåller häst? Nu förstår jag varför man kan behöva en skiva hamburgerkött på brödet ibland för att det ska smaka gott. Nej, tacka vet jag en äkta rågkuse!

  Håller för övrigt med dig om att bröd man vakar själv är bäst. Jag bad min svåger vaka en gång och girig som han är åt han av degen när den stod på hästning.

  SvaraRadera
 25. "när den stod på häsning" menade jag förstås. Hoppas ingen missförstod.

  SvaraRadera
 26. Men det har ju inte med tillsatserna ("E-numer") att göra!  Det är ju råvarorna som då är av undermålig kvalitet. För övrigt ofta samma tillsatser som man har när råvarorna är bra (socker,salt, peppar etc etc).
  Så, du kan lika gärna skriva tillsatser eller kryddning eller ingredienser.  För det är vad de saker som har alternativa namn i E-nummerserien.För övrigt är peppar ursprungligen en tillsats som tillfördes kött för att dölja om det skulle vara skämt.  Inte i första hand för smakens skull, eller jo.  Det var ju exklusivt åxå...

  SvaraRadera
 27. Länge sedan ser jag, men skönt att fler snackar om detta med lite sans o vett.! Gjorde själv ett par youtubefilmer om botox och eko/reko nyligen just på grund av frustrationen över alla fantasier och brist på reflektion. 

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg