Om E-nummerskräck och "naturliga ingredienser"


Hur ofta läser och hör man inte säljtexter i stil med "våra produkter innehåller endast naturliga ingredienser" och "våra produkter innehåller inga kemiska ämnen eller E-nummertillsatser".

Det låter ju fantastiskt. Tills man tänker efter ett varv till.

Vad är egentligen naturliga ingredienser? Är det sånt som går att utvinna ur naturen? Typ rapsolja, nektar, rosenvatten, flugsvamp, arsenik, stryknin, bly och plutonium?

För just det. Det finns jättefarliga ämnen i naturen. Sådana som vi inte alls mår bra av att äta, stryka på huden eller ens vara nära. Så vad säger att "naturliga ingredienser" är en garanti för att produkten är jättebra och jättenyttig? Ingenting.

"Organisk" då - det är ju ett annat ord som låter nyttigt och bra? Nja, antingen avser man sånt som kommer från levande organismer (djur, växter, bakterier). Eller, som i fallet organisk kemi, så kommer ordet av att man fram till 1800-talet trodde att vissa kol- och väteföreningar som var svåra att framställa besatt en "livskraft". Nåt man sedan dess har slutat att tro. (EDIT: mrarboc nämnde petroleum i kommentarerna, vilket är ett utmärkt exempel. Det uppfyller båda ovanstående kriterier för "organiskt". Skulle du vilja ha råolja i din hudkräm? Bensin i tvålen? Varför inte? De är ju organiska!) Mer troligt är att det rör sig om en felöversättning av engelskans organic som motsvarar vårt ekologiskt. Och det är ju nåt helt annat.Men E-nummer då, det är väl trots allt en lista på konstiga kemikalier som inte är bra för oss?

Först och främst: kemikalier är faktiskt inte synonymt med "farliga ämnen". Tänk på att allt runt omkring oss är kemi. Tuggar du fluortabletter ibland för att få starkare tänder? Då tuggar du natriumfluorid - en kemikalie.

Du får i dig massor med E140 om du äter en grönsallad. Knaprar du en morot käkar du en drös E160. Frukostfilen är full av E270. I julas när du kokade knäck framställde du E150. Och du kanske till och med, av fri vilja, proppade i dig ren E300 när det var förkylningstider.

E-numren är en lista på godkända tillsatser i livsmedel. Och tillsats betyder bara att man blandat i dem för att de har en viss egenskap som man vill åt. De läskiga ämnena du satte i dig här ovan är klorofyll (det gröna i bladen), karoten (en antioxidant som ger moroten färg och i vår kropp omvandlas till A-vitamin), mjölksyra (som gör filen till fil), sockerkulör (som är den bruna färg som bildas när socker upphettas) och askorbinsyra (dvs C-vitamin).

Ganska naturligt eller hur?

Mjölksyra är förresten ett alldeles utmärkt konserveringsmedel (ett annat ord som sätter skräck i folk). Ni har säkert sett "Våra produkter är helt fria från konserveringsmedel" och liknande.

Konserveringsmedel är till för att produkten inte ska bli grogrund för bakterier, angripas av mögel, oxidera, ruttna eller på annat sätt brytas ned och bli nåt annat än den var från början.

Så ta dig en funderare på hur länge sen det var du köpte din "naturliga produkt, fri från konserveringsmedel", och om du hellre smörjer in ansiktet med nåt som innehåller lite konserveringsmedel än med nåt som kan vara en möglig bakteriehärd.

Som alltid vill jag att ni är skeptiska och inte går på vilken marknadsföringsbullshit som helst. Utan tänker ett varv till.

För tänka, det är garanterat ofarligt, och helt naturligt.


Läs också:
Vad äter jag för nåt kemiskt?
Om ekologiskt vs. biodynamiskt