Kaffe, tamejfan!

Jag blir så trött när jag hör flummiga självutnämnda "rådgivare" som Anna Skipper haspla ur sig oneliners i stil med: -Undvik kaffet, det är bara falsk energi!

Om man nu absolut vill dissa kaffe så finns det vettigare invändningar. Till exempel för den som har känslig mage eller lätt får sömnproblem - då är det kanske en bra idé att undvika kaffet.

Men vad i helvete är "falsk energi"?

Är det att vi kan känna oss lite piggare och vaknare utan intag av "äkta" energi - dvs kalorier? Låter inte det snarare som nånting bra, i dessa viktproblemtider? (Resonemanget förutsätter förstås att du inte dumpar i tre-fyra bitar socker i kaffet...)

Nyare forskning visar att kaffe skyddar mot cancer, diabetes typ 2, demens, parkinsons och till och med mot vissa depressionstillstånd. Det innehåller också massor av de viktiga och numera så omtalade antioxidanterna.

Koffeinet ökar kroppens energiförbrukning och fettförbränning. Klorgensyran i kaffet hejdar blodsockerhöjning (vilket minskar insulininsöndring och därmed fettinlagring).

Den gamla myten att kaffe är ett gift nästan i klass med tobak (det dekadenta "coffee & cigarettes"-köret) tycks vara en väldigt seglivad sådan.

För nästan allt är ett gift i överdrivna doser. Sätt i dig för mycket av nyttigt D-vitamin så får vi se hur du mår efteråt! Kaffe i normalkonsumtion är inte ett gift för din kropp.

Och apropå det - du vet väl att detox också är en myt? (Om inte så säg till i kommentarerna så lovar jag återkomma till det).

Nä, om du ska du lägga av med nånting så lägg av med ciggen istället. Ett gift, på alla sätt.


Läs mer:
http://men.webmd.com/features/coffee-new-health-food
http://www.msnbc.msn.com/id/9105892/
http://blogg.paulun.se/permalink.asp?blogContentId=68
http://en.wikipedia.org/wiki/Coffee_and_healthKommentarer

 1. Fort, berätta om detox! Jag har länge misstänkt att det är nåt fuffens och vill ha min misstanke bekräftad.

  SvaraRadera
 2. Det läskigaste i hela konkarongen är ju att folk som inte ids ta reda på fakta själva faktiskt lyssnar på Anna Skipper, i stället för folk som vet skit om skit tex. Paulun...

  SvaraRadera
 3. Anders
  Angående detox så är väl den här för härlig!

  http://www.aquadetox.se/

  SvaraRadera
 4. Gubbkepsen: Oh jösses. Ska man skratta eller gråta?

  "Denna lilla självhäftande knapp neutraliserar strålningen från mobilen eller din trådlösa telefon, även datorn och TV. Du fäster den enkelt på t.ex. din mobiltelefon, när du ringer så aktiveras mikrokristallerna och polariserar om den elektromagnetiska strålningen så att den inte träffar på kroppens eget elektromagnetiska fält."

  SvaraRadera
 5. Hahaha, jösses vad jag garvade åt den där Aqua Detox! Hmmm, ska vi se; saltvatten, ström och metall. Och vattnet blev brunt, sa du? Jaaa, vad kan det vara? Inte någon form av järnoxid va? Nej, måste vara toxiner. Alla vet att de är bruna.

  Strålningsknappen var om möjligt ännu roligare...

  Vad behöver man för att bli diplomerad homiatriker? En färgskrivare för att printa diplomet?

  SvaraRadera
 6. Alla vi som någon gång sett Star Trek vet att "reverse polarity" hjälper mot allt, från attackerande utomjordingar till den farligt strålande mobilen.

  Om man i stället vill vara lite vetenskaplig kan man ta sig en titt här: http://www.vof.se/aktuellt.php?year=2009#notis382

  SvaraRadera
 7. RETOX!

  Bli ful och fet på fyra veckor! Öl och glutamat!

  SvaraRadera
 8. Ola: Det lär tyvärr fungera lika dåligt som detox.

  SvaraRadera
 9. Jag trodde att Anna Skipper var en myt man hotade småbarn med om de inte gör som man säger.

  SvaraRadera
 10. Att Anna Skipper får fortsätta är helt otroligt, människa har inte ens någon utbildning inom kost och motion.... För sorgligt...

  SvaraRadera
 11. Både kaffe och nikotin stimulerar belöningscentrat i hjärnan. Man blir gladare, helt enkelt. ökar välbefinnandet, men till en kostnad av, torkande kropp.

  Kaffet måste tas hand om av levern, som i sin tur blir upptagen med att hantera substansen i fråga, vilket tillåter andra ämnen in i kroppen som levern inte kan ta hand om då den är upptagen av att hantera kaffet.

  Antioxidanter finns som en del vet redan i grönsaker tillagade som rå, diabetes hindrar du också med träning, regelbundna måltider och regelbunden sömn.

  Kaffet är beroendeframkallande. många säger att det är en sällskapsdryck, men jag skulle vilja se den personen sluta dricka kaffet i några månader om den kan.

  Varför ändra på gammal ritual, när folk använde Kokain som medicin och även i CocaCola förr i tiden, då var det bara bra med lite kokain. "det botade det mesta av smärtor och du blev pigg av det"

  Om du är kaffe-fri nu så tycker jag att du skall försöka fortsätta vara det. Din mage, dina tänder och din andedräkt kommer tacka dig.

  Finns något man kan lära sig av historien här kanske.

  SvaraRadera
 12. Anonym: Vilken smörja. En frisk lever har inga som helst problem att ta hand om kaffe och annat du sätter i dig. Det där är bara att spä på de gamla myter som forskningen slagit hål på.

  Självklart kan de som inte dricker kaffe fortsätta med det. Ingenstans säger jag att kaffe är livsnödvändigt. Jag talar till dem som tror på gamla myter och har dåligt samvete över att de dagligen dricker "gift".

  Att jämföra kaffe med kokain är bara larvigt...

  SvaraRadera
 13. "En enkel beskrivning är att strålningen inte träffar kroppens elektromagnetiska fält - det är som om du går i regnet med paraply, det regnar men du blir inte våt under paraplyet" - Aqua Detox

  Började faktiskt asgarva när jag läste den här beskrivningen! Nämen gud så fint då, då kan vi väll alla gå runt och föreställa oss hur de elaka strålningar bara studsar av oss, låter mer som min gammelmormors "bli frisk" band där man skulle föreställa sig hur bacillerna hoppar bort från ens ena axel.
  Förövrigt tycker jag att vi kan skicka Anna Skipper till Scientologerna så kan vi andra gå och tillbe hans höga spagetti-het.

  SvaraRadera
 14. När man lyckats bli lite lagom rund och kramgo så är det dags att plocka bort kilon. OK - det kan jag köpa. Men varför i hela fridens dagar måste man gå till sådan stor överdrift och göra sig av med allt ätbart och gå in för att med konstiga medel äta sig "ren" invändigt?

  Minska på kalorierna, öka förbränningen och drick vatten. Då reducerar man vikten och gör sig ren inuti. Enkelt? Nej inte alls, men klart mycket mer naturligt och enklare än AS's metoder som jag tycker är att gå till överdrift.

  Kaffe är en av de få godsaker som finns att tillgå som inte sätter sig på rumpa eller mage. Varför då sluta med det? Nänä, drick kaffe, må gott och var glad - i måttliga mängder ;)

  SvaraRadera
 15. Oavsett hur mycket jag har läst om detox finns det stor anledning att vilja läsa mer från dig! Jag tycker ditt verbala basebollträ funkar så mycket bättre än pekpinnar!
  Jag vill ha mera "Vem i Helvete...?!"!

  SvaraRadera
 16. Även om jag råkar vara på det klara med att detox är exkrement från en hankossa så vill jag ändå se dig ta dig an det om man får önska. Jag känner så många människor som på fullt allvar tror att anledningen till att de går ner ett par kilo av att leva på mjöldrygeté från Urtekram i tre veckor är att de nu blivit av med alla "toxiner" och inte att de har svultit i tre veckor.

  Å andra sidan känner jag också ett flertal människor som inte är döda idag för att de tänkte: "Ska jag ta livet av mig nu, eller ska jag ta en kopp kaffe först" och så tog de en kopp kaffe först.

  Kaffe: bra.
  Detox: dåligt.

  Min fasta övertygelse och inte alls ödmjuka åsikt.

  SvaraRadera
 17. ang. kaffe. Nu finns det ett kaffe som ÄR nyttigt OCH gott!!
  www.fitnesscaffe.se

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg