Kaffe, tamejfan!

Jag blir så trött när jag hör flummiga självutnämnda "rådgivare" som Anna Skipper haspla ur sig oneliners i stil med: -Undvik kaffet, det är bara falsk energi!

Om man nu absolut vill dissa kaffe så finns det vettigare invändningar. Till exempel för den som har känslig mage eller lätt får sömnproblem - då är det kanske en bra idé att undvika kaffet.

Men vad i helvete är "falsk energi"?

Är det att vi kan känna oss lite piggare och vaknare utan intag av "äkta" energi - dvs kalorier? Låter inte det snarare som nånting bra, i dessa viktproblemtider? (Resonemanget förutsätter förstås att du inte dumpar i tre-fyra bitar socker i kaffet...)

Nyare forskning visar att kaffe skyddar mot cancer, diabetes typ 2, demens, parkinsons och till och med mot vissa depressionstillstånd. Det innehåller också massor av de viktiga och numera så omtalade antioxidanterna.

Koffeinet ökar kroppens energiförbrukning och fettförbränning. Klorgensyran i kaffet hejdar blodsockerhöjning (vilket minskar insulininsöndring och därmed fettinlagring).

Den gamla myten att kaffe är ett gift nästan i klass med tobak (det dekadenta "coffee & cigarettes"-köret) tycks vara en väldigt seglivad sådan.

För nästan allt är ett gift i överdrivna doser. Sätt i dig för mycket av nyttigt D-vitamin så får vi se hur du mår efteråt! Kaffe i normalkonsumtion är inte ett gift för din kropp.

Och apropå det - du vet väl att detox också är en myt? (Om inte så säg till i kommentarerna så lovar jag återkomma till det).

Nä, om du ska du lägga av med nånting så lägg av med ciggen istället. Ett gift, på alla sätt.


Läs mer:
http://men.webmd.com/features/coffee-new-health-food
http://www.msnbc.msn.com/id/9105892/
http://blogg.paulun.se/permalink.asp?blogContentId=68
http://en.wikipedia.org/wiki/Coffee_and_health