Vodkabullshit: Verkligheten överträffar alltid dikten.

I ett tidigare inlägg om så kallad "Super Premium Vodka", dvs etanol (C2H5OH) i flashiga flaskor, författade jag följande parodi på märkenas marketingbullshit:

"Vår vodka är gjord på källvatten från en hittills okänd källa i Österbotten. Vår vodka är gjord på finaste säd som handplockats av sjutton jungfrur vid namn Marianne. Vår vodka känner du igen på sin färg och doft av glaciär"

Kära nån. Nu är vodkamärket Heavy Water på offensiven och bjuder världen på hemligheten bakom just sin etanol:

"Heavy water är gjord av noga utvalt svenskt vintervete och källvatten från en underjordisk sjö daterad till istiden." varpå man fortsätter med: "vodkan trippeldestilleras och filtreras ett hemligt antal gånger för att skapa en krämigt sammetslen smak..."

Det här är så jävla korkat att jag vet inte var jag ska börja...

Hur mycket karaktär av det där vintervetet och istidssjövattnet är kvar efter TRE destilleringar (med största säkerhet i industriella kolonnbrännare) och "ett hemligt antal" (!) filtreringar? Det är möjligen inte så att det skulle gått precis lika bra med gammal potatis och kranvatten? Vilket ger följdfrågan: Det är möjligen inte till och med så att hela eller delar av er produkt faktiskt är gjord på godtycklig jordbruksprodukt och kommunalvatten?

Och spelar det nån roll? Det är för fan brännvin ni säljer. Inte whisky. Inte cognac. Inte rom. Inte gin.

Heavy Water vill inte ens kalla sin vodka för det nu vedertagna "Super Premium Vodka". För det duger såklart inte. Här snackar vi "Ultra Premium Vodka".

Suck.

Heavy Water-folket snackar skit. Och de vet om det. Om vi andra också vet om det så kan vi välja att inte köpa deras tramsiga produkt.


(Mer om tramset kan ni som sagt läsa här: Vem i helvete behöver super-premiumvodka?)


Kommentarer

 1. Verkar som om Pia nu har hittat till din blogg;)

  http://www.blocket.se/stockholm/Heavy_Water_21315976.htm

  SvaraRadera
 2. Jag kan hålla med om att märkessnobberiet har gått "en aning" till överdrift, men visst kan man känna skillnad på 2 trippeldestillerade vodkor om man testar dem sida vid sida.

  Snobberiet är dock enligt min mening värst när det gäller whisky. "Scotch Single Malt är det enda som gäller" har jag hört åtskilliga gånger från människor som knappt skulle känna igen en Macallan om de så läste etiketten på flaskan...

  SvaraRadera
 3. Micke: Haha, det var lite kul! Ska man köpa tro...? ;)

  Mikael: Men är de skillnader du tycker dig känna beroende på vilken råvara som har jästs till alkohol och vilket vatten man använt? Eller är det möjligen skillnader i tillsatser man använt (glycerol, estrar) du känner?

  Nu kanske det inte heller spelar någon roll för den som inte irriteras på marketingbullshit. Men som jag säger i min förra bloggpostning: Hur ofta sippar man på sin vodka straight?

  SvaraRadera
 4. Eller grappaträsket...

  Håller med om att den typiskt svenska maltwhiskysnobbismen är värst. Här görs taskigt öl på rökskadad malt och detta destilleras ett antal gånger. För att få smak på brännvinet (vodkan!), som alltså inte har någon egen egentlig smak förutom viss röksmak, fylls det sedan på ekfat som innehållit sherry, burbon eller liknande och lagras och lagras. MAN SNOR ALLTSÅ SMAKEN! Sedan vet ju alla som kryddar eget brännvin att det är lagringen som gör susen.

  Visst är god whisky god oavsett om det är malt eller blended, men att tex diskutera whiskyns sälta beroende på hur nära havet destilleriet ligger är bara löjl. Man får liksom inte med salt vid destillationen. Likaså är vattenkvalitén av sekunda betydelse - om inte vattnet innehåller flyktiga föroreningar som kan bidra till smaken förstås.

  Och så dethär med rökighet. Vad blir nästa grej - att lura på svenskar rödvin gjort på rökskadade druvor? ;-)

  SvaraRadera
 5. ...glömde ju det sista, apropå whisky:

  Måhända finns det en hel del snobberi. Men då är det trots allt folk själva som snackar skit, och inte whiskydestillerierna. Folk är folk... :-O

  /Anders
  (som faktiskt föredrar skotsk malt om det ska drickas whisky. Men den kan lika gärna få vara vatted. Och heta Black Ribbon eller Macleod's eller nåt annat osnobbigt.)

  SvaraRadera
 6. FD Anonym: Annars kan vi ju lura på folk vin gjort på druvor som är angripna av ädelröta (en sorts svampangrepp, faktiskt), och dessutom ta riktigt dyrt betalt för det :) Oj, vänta lite, blev det alltså potentiellt skitgott?

  Döm inte ut saker bara för att de låter osannolika :)

  SvaraRadera
 7. FD Anonym: Nä, nu måste jag protestera. Det finns massor av whisky som bara legat på nya fat (om du inte anser att ek också är att sno smaken då förstås).

  Sen får man inte glömma att råsprit till whisky och cognac går igenom en mycket "enklare" destillering (i pot stills) där mycket av de aromatiska ämnena behålls.

  Lagring av sprit är faktiskt snarare en "lakning" och inte en mognadsprocess som den vin går igenom.

  SvaraRadera
 8. Lägg märke till att Heavy Waters website är bland det absolut fulaste nätet har att erbjuda just nu.

  SvaraRadera
 9. Tobias: Det tror du bara. Pixlarna den är byggd av har skördats varsamt från de finaste av skandinaviska bitmappar. Alla bokstäver som bildar orden har handplockats ur texter av Shakespeare, Platon och Voltaire. De har sedan lagrats på hårddiskar där de har defragmenterats ett hemligt antal gånger innan de med fingertoppskänsla har satts ihop till just den sajt du besökte.

  ;-)

  SvaraRadera
 10. Detta spelar kanske egentligen inte någon roll men:

  Vodka är inte enkelt brännvin...

  En Cognac är alltid en Brandy men en Brandy är inte alltid en Cognac...

  Whiskeydebatten är ganska stor och vad som är gott eller inte lägger jag mig inte i... Men... sältan man talar om kommer ju inte från vattnet man gör whiskeyn av utan sältan i vattnet runtom som finns i luften som tränger in i tunnorna... Whiskey som lagras ligger i trätunnor som behandlats på olika vis, och därför präglar smaken på den färdiga varan. Under lagringen så dunstar även en del av alkoholen "angels share" som dom kallar det...

  Varför skulle det inte vara en smaksak med rökig smak? En del gillar rökig singelmalt... andra gillar Tennessee Whiskey (Sour Mash).

  Samma som endel gillar sina babybackribbs med rökig bbq smak... medan andra gillar den honungsglacerad...

  SvaraRadera
 11. Asiankitten sa: "Vodka är inte enkelt brännvin"

  Jo.

  Resten av din kommentar håller jag med om helt och fullt.

  SvaraRadera
 12. Anders: NEJ

  Hämtat ur Wikipedia:

  Vodka är en vanligtvis färglös, destillerad spritdryck med ursprung i Polen. Den framställs av frukt, grönsaker, korn eller potatis. Namnet är en diminutivform (lilla vatten) av ryskans ord vatten. Drycken används mest som snaps och i drinkar.

  Bortsett från olika typer av smaksättningar består vodka av vatten och alkohol. Alkoholhalten i vodka varierar från 35 till 50 volymprocent. Den klassiska ryska vodkan är 40 procent. Detta hänför sig till den ryska standarden för vodkaproduktion introducerad av Alexander III, efter den forskning som den ryska kemisten Dmitrij Mendelejev genomförde. Enligt Vodkamuseet i Moskva fann Medvedev att den perfekta procenthalten var 38 procent, men i och med att man beskattade sprit för dess procenthalt valde man att underlätta beskattningen och avrundade det till 40 procent.[källa behövs]

  Vodka är ett skyddat namn i EU. En vodka måste först destilleras till minst 95 procent alkohol för att sedan blandas ut till lägst 37,5 procent. Om dessa regler inte följs får den säljas under till exempel namnet brännvin eller något annat namn,[1]

  SvaraRadera
 13. Asiankitten: Det var inte förrän 2007 som EU införde regler för vad som får kallas vodka (A6-0035/2007). De säger i korthet att om du gör vodkan på nåt annat än spannmål, potatis eller melass (tex frukt eller pressrester) så måste du ange det. Men det är likväl en vodka. det och, som du säger, alkoholhalten får inte understiga 37,5%

  Det är få av de drycker som går under namnet brännvin som inte skulle möta (dessa sentida) kriterier för en vodka - och faller de så faller de nästan uteslutande på lite för låg alkoholstyrka (32% - 35%)

  Renat Brännvin har ju, som jag påpekat tidigare, vunnit pris för bästa vodka flera gånger.

  SvaraRadera
 14. jag arbetade tidigare på en fabrik som var aktuell för att producera just heavy water, det är ingenting annat än ca 95-96,5% sädessprit och vatten.
  "vodkan trippeldestilleras och filtreras ett hemligt antal gånger för att skapa en krämigt sammetslen smak..." - Knappast, spritbasen (96%) är destillerad. och det destilleras hundratals gånger. Om nu vattnet är från en underjordisk sjö? något slags vinstintresse borde de ju ha, vad kan det tänkas vara för omkostnader att transportera vattnet från den "underjordiska sjön" och hur då? I 1 kubiksfat av plast? Nej det är sannolikt precis som du nämner kommunalt vatten som man ändrar "tyska grader" °dH på, i med det i spriten, sen kanske adda något slafs för karaktär. Alltså, ren jävla sprit, kommunalvatten och TILLSATSER.
  Sen är det ju iofs sant att ca 60% av produkten innehåller vatten, och det smakar olika på olika platser. Men det är mer HYPE än WOW!

  SvaraRadera
 15. Frank andersson är en av personerna som var inblandad i Heavy-water, efter lite ämnes googlande fick jag fram att (osäker källa) i Os 1984 i Los Angeles. Frank Andersson försvann plötsligt ett par dagar från OS-byn. När han kom tillbaka så gav han följande förklaring till sin frånvaro:

  "Kuken måste ha sitt"

  Så nu när han inte brottas längre, gör han vodkor, som spelar på just att "Kuken måste ha sitt" :)

  SvaraRadera
 16. Äppeln och päron Danni - äpplen och päron! Chateau d'Ychem är ett vin förstår du. Whisky är inte ett vin. Som jämförelse sätter SCAN till några droppar kondenserad rök till korvsmeten när de gör cognacsmedwurst. Inte har det med smaken på en mjäll fransk gåslever ett göra.

  SvaraRadera
 17. Spännande är också att enligt Newsdesk:

  http://www.newsdesk.se/view/pressrelease/aarets-tyngsta-vodka-lansering-202377

  så kom de ut på marknaden 2005. Trots det fick de pris redan 2002 (http://www.heavywater.no/main.html).

  SvaraRadera
 18. Fredrik Spindel2009-06-19 01:25

  Tror du kommer gilla denna sidan. www.7samuraivodka.com

  SvaraRadera
 19. Dessa grabbar som tillverkar HE har ingen aning om vad brännvin eller vodka är.


  Mr vodka

  SvaraRadera
 20. Brenvin och vodka är samma sak men två olika ord. Vodka betyder liten vatten. Brenvin är det första ordet som används för drickbar destillerad alkohol på spannmål i Stockholm på 1200 talet sista del. Innan var alkohol till för att tillverka krut. Al-kool är det arabiska ordet som vi har lånat alkohol ifrån. Fader Thomas översatte ordet till engelska black mess.
  Mr vodka

  SvaraRadera
 21. Ursprung sverige ska det vara,

  SvaraRadera
 22. Tss, vodka är aldrig gott. Man dricker det endast av en anledning, för att bli full. 

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg