21 oktober 2009

Vem i helvete förlorar kontakterna?

Erkänn. Du är en slarver. Du har supit bort, badat med och torktumlat fler mobiltelefoner än vad dina föräldrar sammantaget har ägt.

Sen är det samma visa varje gång efter att den nya mobben är köpt: Jaga ihop alla kontaktuppgifter och eventuell kalender ännu en gång. Nästa gång du träffar vännerna går mobilen runt och nummer knappas in. På Facebook skriver du: "Ny mobil! Skicka mig dina kontaktuppgifter plz!!!!".

Känns det igen? Här kommer tre lösningar som kommer göra livet lättare för dig och dina bekanta:


1. Backup eller synk via USB-kabel
Rota igenom den där kartongen som mobilen kom i. Med stor sannolikhet ligger där en kabel med USB-plugg i ena änden och kontakt som passar din lur i den andra. Kanske hittar du också en CDR-skiva med programvara på. Om inte så surfar du upp tillverkarens hemsida och kollar nedladdningarna. Det hela går ut på att du kopplar in luren till datorn, låter programvaran kopiera över alla viktiga uppgifter till hårddisken - och du är i mål. Nästa gång det krisar så kopierar du hela klabbet åt det andra hållet, från datorn till luren.


2. Backup eller synk via Bluetooth
Jo, vi har ju konstaterat att du är en slarver, så antagligen har du kastat bort USB-kabeln tillsammans med kartongen. Eller så är du en sån som föredrar trådlöst framför fula kablar. No sweat. Med största sannolikhet har din mobil bluetooth. Kanske är din dator en bärbar, och då har den sannolikt också det. Om inte så köper du en bluetoothplugg på Clasan för 150 spänn (vilket antagligen är billigare än en ny kabel) och stoppar i ledigt USB-jack på datorn. När bluetooth är aktiverat i båda enheterna måste du para ihop dem. Detta är ett säkerhetssteg som innebär att du måste hitta på ett lösenord i den ena enheten, och sedan ange samma i den andra när den frågan kommer upp. Därefter kör du samma procedur som vid kabelanslutning ovan.


3. Backup eller synk via 3G / Internet
Leta i menyerna på din telefon efter nåt som heter typ Synkronisering, SyncML eller ActiveSync. Hittat? Grattis! Du kan köra den kanske coolaste varianten. Luren behöver bara nåt i andra änden att kommunicera med:

- Kanske är det en jobbmobil du har och företaget kör Exchange server? Då snackar du med it-ansvarig och ber att få uppgifterna för synkronisering via nätet.

- För privat bruk kommer Google till din räddning. Om du inte redan har det, så signa upp dig för ett gratis Google Account med Gmail (alt. Google Apps mail) och du får en kontaktdatabas på köpet. Du får också tillgång till Google Calendar, en alldeles utmärkt webbaserad planeringskalender. När detta är klart går du in i inställningarna för din mobil igen, skapar en ny ActiveSync- eller SyncML-profil och anger:
Serveradress: https://m.google.com
Användarnamn: [din Google Account-epostadress]
Lösenord: [ditt Google Account-lösenord]

(för SyncML - lägg till /syncml till adressen och ange också som databasnamn: contacts. Se ganges inlägg i kommentarerna för utförligare info.)

Ange vad du vill synka, t ex Kontakter och Kalender (för SyncML stöder Google för närvarande bara Kontakter), om och hur ofta det ska synkas (Synkintervall). Kör din nya synkprofil och testa att den funkar.


Sådärja! Du är nu fullständigt mobil och inte minst drulleförsäkrad mot kontaktförluster. Grattis!


EDIT: Alternativ #4: Köp en Android-lur. Har du en gång knappat in ditt Googlekonto så sköter synken sig självt. Så smidigt! :P

17 kommentarer:

 1. För oss linuxnördar så är Gammu/Wammu en hyfsad ersättare av synkprogramvaran som du får i kartongen.

  SvaraRadera
 2. Korrekta uppgifter är följande (iaf för SEMC lurar)

  Open Organizer-Synchronization-New account-SyncML
  server address: https://m.google.com/syncml
  Username: whatever@gmail.com
  Password: your password
  Applications: select only Contacts (nothing else works with Google SyncML)
  App Settings: Set Database name to contacts
  Advanced-Secure connection: On

  SvaraRadera
 3. Jag kan inget om sån däringa teknik så jag testar att slå ner på matematiken/logiken istället. Mobilen slog ju igenom i mitten på 90-talet. Många ungdomar var före sina föräldrar med att ha mobil. För att dina föräldrar ska ha ÄGT fler mobiler än du har supit bort så måste de alltså ha klantat bort minst lika många. Möjligen kan de fördela sina sumpade mobiler på två personer, men jag tycker ändå att resonemanget haltar lite. Eller har föräldrar väldigt många mobiler? Hehe.
  /Marcus
  /Marcus

  SvaraRadera
 4. Typiskt att det blir två "/Marcus" när man ska verka smart...
  /Gissa vem

  SvaraRadera
 5. Det går att synka även kalendern via google numer, i alla fall om man väljer ActiveSync. Verkar dock vara lite exprimentellt eftersom det inte står att det ska fungera på googles hemsida.

  SvaraRadera
 6. Vilket 90-talsproblem! Finns det folk som fortfarande inte har kläm på detta? Det slog mig just att jag kör alla tre alternativen... Synk via USB mot hemdatorn, synk via Bluetooth mot bilen, och synk över 3G mot Google Apps...

  SvaraRadera
 7. Marcus: Om föräldrarna, som precis som du säger kan vara senare med tekniken, har ägt bara så få som 2 mobiler var (man måste inte ha tappat bort den gamla för att vilja skaffa en ny). Detta blir 4 stycken sammanlagt. Fler än de ägt blir således minst 5st bortsupna mobiltelefoner. Är inte det slarvigt så det räcker för dig? Jag ser inte var min logik haltar.

  404: Precis. Och om du kollar noga ser du att det var det jag skrev.

  Danni: Det kan du ge dig på att det finns! :)

  SvaraRadera
 8. Du glömde förresten nämna Googles stöd för synkning av GMail/Apps via Exchange, som är relativt nytt (och numera funkar för mail, kontakter och kalendrar), för de som kör exempelvis en ajFån. De som har en sån lär väl i och för sig ändå ha lösning 1 igång, eftersom den telefonen inte går att använda förrän man parat den med en dator.

  SvaraRadera
 9. Danni: Men är inte det detsamma som ActiveSync?

  SvaraRadera
 10. Min androidtelefon som jag köpte innan sommaren syncar automatiskt - eftersom Google ligger bakom Android.

  När jag startade den första gången loggade jag in på mitt Googlekonto i telefonen och vips så var kontakter och kalender på plats.

  Smutt.

  SvaraRadera
 11. I see your point. Men de flesta föräldrar verkar köra med samma gamla mobiler i evighet. En avskrivningstid som är närmare en eon lång. Det gör mina. Så det är i alla fall easy peasy att supa bort fler mobiler än vad just de har haft tillsammans.
  /Marcus

  SvaraRadera
 12. Anders: Oh no. ActiveSync är det synkroniseringsprotokoll som Microsoft uppfunnit för att synka Windows Mobile/PocketPC/Windows CE med en dator.

  Exchange är också ett Microsoft-protokoll, men det är ett protokoll för att synkronisera mail/kontakter/kalendrar/med mera mellan en server (oftast en Exchange Server) och en enhet (oftast en dator som kör Outlook, men även andra enheter).

  Jag kör t.ex. Exchange-protokollet för att synkronisera min GMail med min iPhone. Inte en Microsoftprodukt så långt ögat når, men dock ett kommunikationsprotokoll som de uppfunnit. iPhonen kan dock inget om ActiveSync.

  SvaraRadera
 13. Anders: Har du själv utfört denna drulleförsäkring? :)

  SvaraRadera
 14. Luddevig: Hajar inte... vad menar du?

  SvaraRadera
 15. Har du lagrat datan om dina kontakter, ifall du tappar mobilen? Jag menar, det är få som verkligen orkar göra nått av det där.

  SvaraRadera
 16. Luddevig: Jodå, jag är i vanliga fall Googlesynkad (kontakter och kalender). Däremot har inte tjänsten fungerat nu på ett tag... Vet inte riktigt varför. Men det är trots allt en beta, så de kanske roddar med nåt.

  SvaraRadera
 17. Google har grym enkel tjänst för att synka sin kontakter. Nu har ett svenskt företag släppt en gratistjänst som fixar kalendern på ett lika enkelt sätt: http://www.syncme.se/

  Dom slår GooSync med hästlängder om man kollar deras 'feature'-lista.

  SvaraRadera