Vem i helvete förlorar kontakterna?

Erkänn. Du är en slarver. Du har supit bort, badat med och torktumlat fler mobiltelefoner än vad dina föräldrar sammantaget har ägt.

Sen är det samma visa varje gång efter att den nya mobben är köpt: Jaga ihop alla kontaktuppgifter och eventuell kalender ännu en gång. Nästa gång du träffar vännerna går mobilen runt och nummer knappas in. På Facebook skriver du: "Ny mobil! Skicka mig dina kontaktuppgifter plz!!!!".

Känns det igen? Här kommer tre lösningar som kommer göra livet lättare för dig och dina bekanta:


1. Backup eller synk via USB-kabel
Rota igenom den där kartongen som mobilen kom i. Med stor sannolikhet ligger där en kabel med USB-plugg i ena änden och kontakt som passar din lur i den andra. Kanske hittar du också en CDR-skiva med programvara på. Om inte så surfar du upp tillverkarens hemsida och kollar nedladdningarna. Det hela går ut på att du kopplar in luren till datorn, låter programvaran kopiera över alla viktiga uppgifter till hårddisken - och du är i mål. Nästa gång det krisar så kopierar du hela klabbet åt det andra hållet, från datorn till luren.


2. Backup eller synk via Bluetooth
Jo, vi har ju konstaterat att du är en slarver, så antagligen har du kastat bort USB-kabeln tillsammans med kartongen. Eller så är du en sån som föredrar trådlöst framför fula kablar. No sweat. Med största sannolikhet har din mobil bluetooth. Kanske är din dator en bärbar, och då har den sannolikt också det. Om inte så köper du en bluetoothplugg på Clasan för 150 spänn (vilket antagligen är billigare än en ny kabel) och stoppar i ledigt USB-jack på datorn. När bluetooth är aktiverat i båda enheterna måste du para ihop dem. Detta är ett säkerhetssteg som innebär att du måste hitta på ett lösenord i den ena enheten, och sedan ange samma i den andra när den frågan kommer upp. Därefter kör du samma procedur som vid kabelanslutning ovan.


3. Backup eller synk via 3G / Internet
Leta i menyerna på din telefon efter nåt som heter typ Synkronisering, SyncML eller ActiveSync. Hittat? Grattis! Du kan köra den kanske coolaste varianten. Luren behöver bara nåt i andra änden att kommunicera med:

- Kanske är det en jobbmobil du har och företaget kör Exchange server? Då snackar du med it-ansvarig och ber att få uppgifterna för synkronisering via nätet.

- För privat bruk kommer Google till din räddning. Om du inte redan har det, så signa upp dig för ett gratis Google Account med Gmail (alt. Google Apps mail) och du får en kontaktdatabas på köpet. Du får också tillgång till Google Calendar, en alldeles utmärkt webbaserad planeringskalender. När detta är klart går du in i inställningarna för din mobil igen, skapar en ny ActiveSync- eller SyncML-profil och anger:
Serveradress: https://m.google.com
Användarnamn: [din Google Account-epostadress]
Lösenord: [ditt Google Account-lösenord]

(för SyncML - lägg till /syncml till adressen och ange också som databasnamn: contacts. Se ganges inlägg i kommentarerna för utförligare info.)

Ange vad du vill synka, t ex Kontakter och Kalender (för SyncML stöder Google för närvarande bara Kontakter), om och hur ofta det ska synkas (Synkintervall). Kör din nya synkprofil och testa att den funkar.


Sådärja! Du är nu fullständigt mobil och inte minst drulleförsäkrad mot kontaktförluster. Grattis!


EDIT: Alternativ #4: Köp en Android-lur. Har du en gång knappat in ditt Googlekonto så sköter synken sig självt. Så smidigt! :P