Stora stora FRA, och lilla lilla IPRED

Det är märkligt.

När Försvarets Radioanstalt, FRA, ville ha lagstöd för att bedriva spaning efter "yttre hot mot Sverige" samt "grov brottslighet med internationella kopplingar" så blev det ett jävla hallå.

Bloggstorm. Upprop på Facebook. Alla drogs med i debatten på ett eller annat sätt. Gammelmedia plockade upp bollen. Bloggstorm blev mediastorm. Detta över en lag som per definition var riktad mot företeelser som vi vanliga människor inte håller på med (sorry alla organiserade brottslingar som utgör hot mot Sverige för att jag inte räknar in er bland "vanliga människor").


Så blev då nyligen lagen Civilrättsliga sanktioner på immaterialrättens område, populärt kallad IPRED-lagen, aktuell för genomförande.

Denna var till skillnad från FRA-lagen direkt riktad mot "vanligt folk", typ som du och jag, i det att den handlar om utlämnande av uppgifter vid misstanke om fildelningsbrott. Alltså ett gigantiskt kliv ner ifrån hot mot Sverige och grov brottslighet.

Så vad händer?

Tja, inte mycket. Bloggstormen uteblev, med undantag av den klick som redan var engagerade i integritets-, fildelnings- och upphovsrättsfrågor. Bland vanligt folk blev det på sin höjd ett "ojdå" och några tafatta försök till communityupprop.

Har jag fel? En Googlesökning (av svenska sidor) på de två ger följande:
  • 3 810 000 träffar på "FRA" (varav "FRA-lagen" ger 830 000 träffar)
  • 236 000 träffar på "IPRED" (varav "IPRED-lagen" ger 213 000 träffar)

Man kan fråga sig varför. Kan det vara så att FRA överskuggade IPRED? Folk tyckte att de redan hade redan gjort sitt. Man orkade inte engagera sig över nån jävla bokstavskombination ytterligare en gång. Och var det kanske bara samma lag igen fast under nytt namn? Så skitsamma.


IPRED-lagen är nu genomröstad och träder i kraft den 1 april. Och jag undrar: Blev det bra?

Eller var det rent av så att det blev fel fiende som fick smaka raketelden?[Vad jag ansåg, och anser, om FRA-pöbeluppropet kan man läsa här]