Warner Music rullar vidare med stridsvagnen


Boing Boing berättar om skivbolaget Warners senaste offensiv i upphovsrättskriget. Nämligen den att censurera och radera Youtube-klipp av småbarn som har roligt till musik (givetvis inte vilken musik som helst utan Warners musik!)

Ett av klippen visade en fyraåring som mimade till Foreigners gamla hit "Juke Box Hero". Ett annat klipp visade en bebis som gjorde smackljud till "I Love My Lips" - en låt som sjöngs av en gurka i barnprogrammet "VeggieTales".

Och Warner inte är ensamma. Universal har tidigare raderat ett Youtube-klipp med en bebis som dansar till en Prince-låt.


-Ungjävlar! Fattar dom inte att de inkräktar på andras intellectual property?!


Men allvarligt: Det rör sig om korta stycken av musik, fångade akustiskt genom en videokameramikrofon. Ljud av låg kvalitet. Inte pålagd i efterhand i hög kvalitet och inte fullständiga låtar. I Amerikansk immaterialrättslag finns något som heter "Fair Use" som kom till för att en icke-upphovsrättägare ska kunna rekommendera, beskriva, kritisera (eller parodiera) ett verk. Den säger att ett upphovsrättsskyddat verk då får användas om det inte sker i vinstsyfte och inte i sin helhet, med avseende på t ex längd eller fulla kvalitet.

Videorna med barnen är såklart solklara fall av Fair Use. Men vem ska driva denna sak mot jättebolagen? Småbarnsföräldrarna?


Nej, min slutsats är att antingen vill skivbolagen väcka så mycket badwill och avsky mot sig själva som möjligt (av någon anledning vi ännu inte förstår) eller så är man bara dumma i huvet.


(Ni som ännu inte har läst mitt inlägg "Dö, skivbolag. Dö." kan göra det här)