Dagens ord: Flurkor

Då jag har insett att det är alldeles för ansträngande och tidskrävande att säga burkar och flaskor om innehållet i de där kassarna i hallen som titt som tätt måste pantas på Konsum, tänker jag hädanefter konsekvent kalla dem för flurkor. Ett så kallat teleskopord eller portmanteau.

Exempel:

-Släng pantflurkorna i den där kassen!

-Jag går och pantar mina flurkor nu!


Apropå ord: Rutan tyckte att jag skulle skriva om skillnaden mellan orden var och vart, eftersom många använder dem synonymt. Okej. Ta följande exempel:

-Var tar vi tunnelbanan?

-Vart tar vi tunnelbanan?

Här blir skillnaden mellan orden väldigt tydlig, eftersom den första frågan gäller var man hoppar på tuben. Den andra frågan gäller vart man skall åka någonstans med den. Vart, som man brukar säga anger mål eller riktning, kommer ursprungligen från "varthän" - ett ord som inte används så ofta numera. Så det är ju inte så konstigt att det kan förvirra. Men ett minnestips är att tänka på det avslutande t:et som till: Vart? = Var till? (eller Till var?).

"Vart är du?" blir knas. Men "Vart ska du?" blir alldeles korrekt.


Och apropå minnestips: De och dem har många svårt med, eftersom vi i talspråket konsekvent säger "dom".

Men idag kan de flesta av oss engelska. De och dem på engelska blir they och them - två ord man sällan blandar ihop. Så tänk såhär: om du skulle ha satt m på slutet på engelska så ska du sätta m på slutet på svenska.

They saw me - De såg mig.
I saw them - Jag såg dem.

Busenkelt!

Nej hörni, nu ska jag gå och panta flurkor. Dem stör mig då jag har lite för många av de i hallen. ;-)