Språkpolisen informerar. Igen.

Jo, det är dags att skriva lite om svenska språket igen, på förekommen anledning (som det brukar stå på de inplastade lapparna i tvättstugan strax ovanför myndiga instruktioner om hur man rensar bort ludd efter sig).

Det klagas ju rätt mycket på att vissa inte skiljer på de skriftspråkliga de och dem. Det har även varit uppe här på Vem i helvete, om än i en passus.

Däremot hör man inte riktigt lika mycket om att somliga inte heller skiljer på de och det.

Talspråkligt uttalar man sällan eller aldrig det avslutande "t":et i det och då faller det gärna bort även i skrift. Men man bör se upp, för det kan bli riktigt tokigt. Ett exempel:

"Shit, jag glömde mobilen hos Sanna och Lars! De suger!"

Antagligen vill man säga att det suger att glömma sin mobil. Men i texten står det ju snarare att Sanna och Lars suger, eftersom "de" är detsamma som och utläses "dom".

(Nu är det väl heller inte så troligt att ovanstående skulle ha skrivits med kommatering och inledande versaler, men det var som sagt ett exempel.)

En liknande företeelse, som kanske inte orsakar riktigt lika stora syftningsfel, är bruket av "ja" när man menar "jag", typ:

"Ja kommer ikväll!"

(men nej stannar hemma, eller?)

Jag är helt övertygad om att de flesta som skriver såhär faktiskt vet att ordet "ja" redan är upptaget (som ett av svenskans vanligaste ord dessutom) och att det heter "jag" om det syftar på den egna personen. Det här liknar mer trend än okunskap. Så lägg på ett "g". Snälla.

Och här är ett tips till dig som nu sitter och funderar på att skriva "meh orka!!" i kommentarerna:

Om det är lite för jobbigt för dig (pga nattsudd, hösttrötthet eller allmän pubertet) att skriva hela ord - skriv SMS-förkortningar istället då. Det är bättre att skriva "j kmr inte ikv! d suger!" än att skriva ut orden och skriva fel (förutsatt att det inte handlar om en skoluppsats eller en jobbansökan till parkförvaltningen - då får du allt slå igång språkkontrollen och skriva rätt). Precis på samma sätt som det är bättre att skriva "dom" om man inte kan skilja på "de" och "dem".

d tkr iaf j