Vem i helvete behöver ritualslakt?


Faksimil från SvD.se
SvD berättade häromdagen att kött från djur som är ritualslaktade enligt kosher (Judendomen) eller halal (Islam) kan förekomma i våra livsmedelsaffärer helt omärkt.

I Sverige är skäktning, alltså att man skär av det levande djurets hals och förblöder det utan bedövning, förbjudet*. I övriga EU är det dock tillåtet**. Ritualslaktat kött importeras därför till de butiker i Sverige som vill erbjuda det till kunderna.

Men i den växande marknaden överproducerar slakterierna ritualslaktat kött. Överskottet går ut i butik som helt omärkt "vanligt" kött. Således kan köttbiten på ditt bord komma från ett djur som slaktats rituellt utan att du har en aning om det.

Så långt SvD:s artikel.

Jag skulle vilja påstå att alldeles oavsett om jag riskerar få det på tallriken själv eller ej, så är ritualslakten ett alldeles vedervärdigt påfund - utan någon som helst rationell anledning.

Som vanligt så är det känsligt det där med att kritisera religioner. Och framförallt andra kulturers. Men eftersom jag anser att alla religioner - inklusive vår egen gamla majoritetsreligion kristendomen - liknar skit, så känner jag inte att jag behöver tassa för någon av dem.

Att tolkningar av tusenåriga sagor och myter får tragiska konsekvenser för andra - vare sig det är folk eller fä - är sorgligt, bakåtsträvande, kärlekslöst och alldeles idiotiskt.

Vad är grejen med religiöst karvande i både djur och människor egentligen?


*En kompromiss har tagits fram så att rituell slakt med bedövning får utföras lagligt i Sverige, och den har accepterats av vissa halal-trogna. Kosher-trogna accepterar dock inte denna typ av slakt.

**SvD säger att skäktning är tillåtet i resten av EU. Enligt Wikipedia är det dock förbjudet även i Finland, Estland, Lettland och Litauen, samt delvis även i Schweiz. Troligen korrfel av SvD. Ändrar dock inte förhållandet i sak nämvärt.