Vem i helvete är Ankie Bagger?


Jo, Ankie Bagger är en svensk sångerska och artist som rönte sina största framgångar i slutet av 80-talet. Men det Ankie är mest känd för är oenigheten om vilken som är den bästa översättningen av hennes efternamn, som i original är Baggins.

Åke Ohlmarks var den som först lanserade namnet Bagger. Erik Andersson ersatte det sedermera med Secker som han menade låg närmare i betydelse. Detta har kritiserats av bland andra Ahrvid Engholm som menar att Bylte ligger bättre i munnen och är trognare ursprunget.

Ankie själv har valt att inte uttala sig i frågan.Hungrar du efter mer kunskap? Låt Vem i helvete upplysa dig om Bohemerna, Birgit Friggebo, Lykurgos, Pythagoras, Onan, Röntgen, malaria, vandalerna och Carl Friedrich Gauss vettja!

Kommentarer

 1. Hahaha :D
  Du har en av dom roligaste, smartaste och mest underhållande bloggarna på internet. Jag vet, för jag har läst alla ;)

  SvaraRadera
 2. Själv tycker jag inte att man skall översätta namn. Men skall man nödvändigtvis göra det så borde man väl översätta hela namnet och åt bägge hållen. Då borde det bli något i stil med: Duckie Secker.

  SvaraRadera
 3. Fattar ingenting.

  SvaraRadera
 4. Intressant inlägg. Såg just den eminenta filmen Upp på DVD och eftersom jag inte är helt obesvärad av det engelska språket valde jag att se den med text... Och en sak är väl om man väljer att döpa om karaktärerna i versionen med svenskt tal men att läsa "Oskar" på textremsan samtidigt som man hör Russel ur högtalaren är ganska irriterande... Och tyvärr är det rätt vanligt. Man är väl inte döv bara för att man kan behöva lite texthjälp.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg