"Naturläkare" i Borås snart inför rätta

Dagens Medicin [1] [2] [3] har rapporterat sedan i februari förra året om den självutnämnde "naturläkare" i Borås som bland annat tagit tiotusentals kronor i betalt av en cancersjuk kvinna för att sedan behandla henne med vitkål, basilika och musselolja. Kvinnan är i dag död.

Man kunde visa på åtminstone tolv fall av liknande bedrägerier och dessutom flera sexualbrott mot patienter. Totalt misstänks mannen ha lurat sina offer på mer än 500 000 kronor. Mannen är anhållen för grovt bedrägeri.

Inför den kommande rättegången har nu åklagaren lämnat in ett tillägg till åtalet. Det nya fallet rör en patient med den svåra neurologiska sjukdomen multipel systematrofi. Enligt åklagaren har naturläkaren tagit emot 19 600 kronor och begärt ytterligare 140 000 kronor för att behandla patienten. Även denna patient är idag avliden.


Det smärtar mig verkligen att läsa sånt här. Ett systematiskt utnyttjande av utsatta och desperata människor.

Nu kan man givetvis säga "ja, men det här handlar om ett rötägg som inte på något sätt är representativ för alternativbranschen i helhet". Och visst, detta må vara ett extremfall. Men vår fallenhet att blint lita på och betala pengar till sådan här verksamhet är vad som gjort det möjligt. I detta fall, och i så många andra.

Hur kan det då förekomma? Ingen skulle gå till en kristallhealer med sin trasiga TV i tron att den ska bli lagad. Men när kroppen går sönder klamrar man ändå kvar vid någon slags hopp att vansinnigt dyrköpta hittepåkurer ska göra den hel igen. Varför?

Jo, det är för att vi applicerar olika nivåer av skepticism mot den etablerade och den alternativa medicinen. Där den senare kommer undan på tok för lätt. Trots, eller kanske på grund av, att den gör sådana häpnadsväckande, extrema och extraordinära påståenden.

För där den ena säger "statistiskt så lever patienter med din diagnos ca 8 år om man sätter in medicin tidigt" och den andra säger "musseloljan kommer att bota din sjukdom och göra dig helt frisk".

Vilket alternativ skulle du föredra om du var sjuk?

Men är den dyrköpta lögnen verkligen att föredra? Ett falskt hopp och en overksam "medicin" som inte har en chans att varken bota sjukdomen, lindra plågorna, förhöja livskvaliteten eller förlänga livet.

Okej, men om jag bara har ont i axlarna då? säger nån. Om jag har provat värktabletter och sjukgymnastik och inget har hjälpt - då kan jag väl prova typ reflexologi eller homeopati?

Det kan du absolut göra. Men gör dig själv och omvärlden två små tjänster först:

1. Läs på lite grand. Vad bygger metoden på för grundläggande idéer? Tycker du att förklaringarna till varför metoden skulle fungera låter vettiga? Vad säger oberoende källor om metoden? Fall inte för falska argument som att metoden har funnits i tvåtusen år eller att jättemånga använder den. Var källkritisk.

2. Bestäm dig för om du verkligen vill sponsra verksamheten. Även om dina enstaka hundralappar kanske inte är så mycket att orda om så är det ändå alla dessa små bäckar man lever på, och som gör alternativbranschen så otroligt lukrativ. Samma alternativmetod som lovar bota din onda axel kanske lovar bota cancer hos en annan patient. Vill du ge dem den legitimitet och livskraft som ditt besök och dina pengar ger?Läs gärna också mina inlägg "Vem i helvete behöver irrläror?":
Vetenskap - en konspiration?, Pseudovetenskapens näring och Men de gör ju ingen skada!